Den 2 januari har TV-serien Prison Break premiär i svensk tv (tv3). Det är en av årets mest omtalade serier i USA och Diego har sett alla 13 avsnitt i den första säsongen.

Här är 10 saker du bör veta om Prison Break:

1. Serien handlar om en man som försöker ta sig ut ur ett fängelse och samtidigt frita sin bror som sitter i dödscell, dömd för ett brott han inte begått.

2. Ja, det är en hel del känsla av Mc Gyver möter CSI möter Den stora flykten.

3. Namn du bör hålla reda på: Michael Scofield (utbrytare), Lincoln Burrows (dödsdömd bror) Bellick (elak fängelsevakt) Westmoreland (erfaren, klok medfånge), T-bag (elak homosexuell fånge), Sucre (cellkamrat).

4. …och glöm för allt i världen inte John Abruzzi, elak medfånge som spelas av den 52-åriga hälsingen Peter Stormare.

5. Det figurerar tre kvinnor i serien. En minister (elak), en advokat (snäll) och en fängelseläkare (snäll och flörtig). Annars är det mest män som tjafsar med män om olika saker i fängelse.

6. Sex? Det är ett fängelse för män, med män och bara ett fåtal är homosexuella. Så nej, det är inte särskilt mycket sex.

7. Droger? Ja, men mest märkliga piller och insulinsprutor.

8. Rockenroll? Mer hiphop i så fall. Men det är väldigt många Cliffhangers i serien och spänning är ju ganska rockenroll.

7. Ekonomi? Ja, arbetsgruppen FI (fängelseinternerna) står i centrum liksom handeln med varor som egentligen inte ska finnas i ett fängelse, som till
exempel Rolexklockor. Dessutom förekommer betalningar till fängelseplitar som sker via konton utanför fängelset.

8. Wentworth Miller som har huvudrollen blev redan efter det första avsnittet det mest googlade namnet i USA.

9. Han syns även i Mariah Careys video We belong together, han är 33 år, född i Oxford, uppvuxen i Brooklyn med arabiska, tyska och jamaicanska rötter.

10. Det 13:e och sista avsnittet för säsongen hade 12,1
 miljoner tittare i USA och satte rekord i antalet reklamavbrott och längden på dessa.